Toerustingsprogramma januari – maart 2019

Toerusintgsprogramma 2019 1 afbeelding klein

 

De Raad van Kerken Culemborg / Beusichem biedt u voor de eerste maanden van 2019 weer een gevarieerd en hopelijk inspirerend toerustingsprogramma aan.

Zoals gebruikelijk zijn de kosten heel laag, namelijk € 3 per avond (m.u.v. nr. 2 en 3).

Wilt u zich in verband met de noodzakelijke voorbereidingen zo spoedig mogelijk, bij voorkeur per e-mail, opgeven bij een van de commissieleden die bij de cursus van uw keuze genoemd worden?

Let op: de avond over Christusverschijningen is niet op dinsdag-, maar op woensdagavond 6 maart (dit staat verkeerd op de flyer).

 

Voor meer informatie en deelname, lees verder

 

 

 

 

 

 

1. De Wens
Bert Bos vertelt het verhaal De Wens. Een meeslepende, ontroerende vertelling over een moeder die een wens mag doen voor haar kind. Het allerbeste wenst zij natuurlijk, maar … wat is dat dan? En wat betekent dat voor het leven van haar zoon?

 Afgestemd op de vertelling speelt Marijke Koerselman op haar bijzondere snaarinstrumenten.

Datum: donderdag 24 januari
Plaats en tijd: oud-katholieke kerk, Varkensmarkt, 20.00 uur
Aanmelden bij: Ineke van Garderen, inekevankootenniekerk@gmail.com (tel.514308) of René van Loenen, r.r.vanloenen@kpnplanet.nl (tel.515159)

 

2. Bezoek aan de Koptische kerk
viering en maaltijd
Zaterdag 26 januari bent u van harte uitgenodigd om een Nederlandstalige dienst van de Koptische kerk bij te wonen! De dienst begint om 9 uur. Na afloop bent u welkom aan tafel voor een broodmaaltijd met koffie en thee. Uiteraard is er dan volop gelegenheid om na te praten en vragen te stellen over de viering.
De Koptische kerk die wij bezoeken is gevestigd in een voormalig klooster aan de Adriaan van Bergenstraat in Utrecht. We vertrekken om 8 uur vanaf de parkeerplaats aan de Gershwinhof. Wilt u bij uw aanmelding aangeven of u mee wilt rijden in een van de beschikbare auto´s dan wel zelf wilt rijden om eventueel passagiers mee te kunnen nemen? Er zijn geen kosten aan dit bezoek verbonden. Wel vragen wij u de Koptische kerk te steunen met een bijdrage aan de collecte. Ook bevelen we de verkooptafel bij u aan met handgemaakte producten uit de Koptische traditie (o.a. glas, keramiek, stoffen, sjaals).
Ten slotte: wilt u in verband met de maaltijd aangeven of er rekening gehouden moet worden met bepaalde allergieën?
Datum: zaterdag 26 januari
Plaats en tijd: Koptische kerk Utrecht, vertrek vanaf Gershwinhof om 8 uur
Aanmelden, graag vóór 21 januari, bij: René van Loenen, r.r.vanloenen@kpnplanet.nl (tel.515159) of
Trudy den Hartog, tdenhartog.vandendungen@gmail.com (tel.513357)

 

3. Een middagje Johan de Heer
In samenwerking met De Roos: een middagje rond Johannes de Heer, handelaar in orgels en fameus evangelist, die zoveel mensenharten wist te raken. Met verhalen van predikant Jos de Heer (kleinzoon) en de bekende Culemborgse zangeres Judith Jobse (achternichtje), met koren en samenzang. Voor deze activiteit hoeft u zich niet aan te melden. De hoed gaat rond.
Datum: zondag 17 februari
Plaats en tijd: NG kerk (voormalige synagoge), Jodenkerkstraat 5, 16.00 uur

 

4. Tien geboden voor het milieu
Steeds meer mensen zien in dat de manier waarop we met de aarde omgaan niet langer kan en zijn op zoek naar andere, nieuwe wegen. “Als wij ons innerlijk verbonden voelen met alles wat bestaat zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan,” schrijft paus Franciscus in Laudato Si’. Het besef dat alles met alles samenhangt is van cruciaal belang om daadwerkelijk tot een duurzame levensstijl te komen. De tien geboden voor het milieu zijn een soort wegwijzers die, uitgaande van een Bijbels wereldbeeld, hier richting aan kunnen geven. Marjolein Tiemens zal met voorbeelden laten zien hoe deze leidende principes ons kunnen inspireren en hoe we ze concreet kunnen maken in onze dagelijkse keuzes, vanuit het motto Groen Geloven is Duurzaam Doen, vanuit het hart.
Marjolein Tiemens-Hulscher heeft plantenveredeling in Wageningen gestudeerd en heeft 25 jaar onderzoek gedaan voor zowel de gangbare als de biologische landbouw. Nu geeft ze, onder de naam Groen Geloven, cursussen, lezingen en workshops op het gebied van geloof en duurzaamheid.
Datum: dinsdag 19 februari
Plaats en tijd: RK parochiecentrum, Ridderstraat 198, 20.00 uur
Aanmelden bij: Trudy den Hartog, tdenhartog.vandendungen@gmail.com (tel.513357) of Ineke van Garderen, inekevankootenniekerk@gmail.com (tel.514308)

 

5. Christusverschijningen
Hans Stolp heeft als ziekenhuispastor veel gesprekken gehad met hooggevoelige patiënten die in de nacht een troostende verschijning hadden van de Christus of soms ook van een engel of een familielid. Deze patiënten wisten door hun hooggevoeligheid dat Hans hen serieus zou nemen en durfden aan hem hun beleving te vertellen. Rob Hesper houdt een inleiding over het boek dat ds. Hans Stolp hierover gepubliceerd heeft. Daar kunnen vragen over gesteld worden of eventueel ervaringen over worden uitgewisseld. Ook is er de mogelijkheid in twee of drie avonden samen het boek te lezen en te bespreken.
Datum: woensdag 6 maart
Plaats en tijd: Gods Achterdeur (zaaltje achterzijde oud-kath. kerk, ingang St.-Janskerkhof, naast elektriciteitshuisje). Vanaf half acht staat de koffie klaar.
Aanmelden bij: Frank Duivenvoorde pastor.okkc@gmail.com (tel.06-13180126)

 

6. Hadewijch
Halverwege de 13de eeuw schreef de Brabantse mystica Hadewijch intrigerende teksten: brieven, liederen en visioenen. Zij was de eerste met naam bekende vrouwelijke auteur die in het Nederlands schreef. Hadewijch beschreef op een heel eigen, krachtige wijze haar verlangen om een te worden met God. Over haar leven weten we niet veel, maar haar teksten zijn heel persoonlijk en eigenzinnig. Soms zijn ze zelfs in strijd met de kerkelijke leer en praktijk. Marjolein Hogenbirk, als mediëviste verbonden aan de Universiteit van Utrecht, laat u kennismaken met het werk van deze gepassioneerde, geleerde en moedige middeleeuwse vrouw.
Datum: dinsdag 12 maart
Plaats en tijd: Gods Achterdeur (zaaltje achterzijde oud-kath. kerk, ingang St.-Janskerkhof, naast elektriciteitshuisje). Vanaf half acht staat de koffie klaar.
Aanmelden bij: Ineke Brouwer, inekebvr@hotmail.com (tel.501451) of Frank Duivenvoorde pastor.okkc@gmail.com (tel.06-13180126)

 

7. Bijbelse vrouwen in de beeldende kunst
In het najaar van 2017 publiceerde René van Loenen zijn bundel Veertig vrouwen uit de Bijbel. Achterin de bundel staan aantekeningen waarin hij verwijst naar beeldende kunst en literatuur. Al vóór de verschijning van het boek begon hij, geïnspireerd door en met tips van ds. Henri Veldhuis, met het verzamelen van afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis. Het zijn er ruim 30 geworden, die hij op deze avond (georganiseerd in samenwerking met De Roos) graag wil laten zien en toelichten. Daarnaast leest hij een aantal gedichten uit de bundel voor en zijn er muzikale bijdragen van Janny Rijneveld en Jeroen van Kleef. Kortom, het belooft een afwisselende avond met beeld, woord en muziek te worden.
Datum: dinsdag 19 maart
Plaats en tijd: Open Hof, Beethovenlaan 2, 20.00 uur
Aanmelden bij: Betty Visser, betty.visser@kpnplanet.nl (tel.513539) of Trudy den Hartog, tdenhartog.vandendungen@gmail.com (tel.513357)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of hCaptcha is required which is subject to their Privacy Policy and Terms of Use.